Lokakuussa 2019 viisi 14-vuotiasta nuorta pohtivat yhdessä änkytystä ja sitä, mitä se heille merkitsee. Nämä fiksut nuoret kirjoittivat ajatuksiaan ylös ja halusivat jakaa ne myös teidän kanssanne. Meille, Sallalle ja Aulille, oli suuri ilo tutustua teihin ja kuulla ajatuksianne. Olemme ylpeitä teistä jokaisesta!
Mitä minussa herää, kun änkytän
Änkytys pystyy herättämään monenlaisia asioita. Änkyttäessä sydän hakkaa kovaa, lihakset jännittyvät, hermostun ja koko keho tuntuu lämpimältä. Joskus tunnen itseni huonoksi ja itsetunto laskee. Mietin, mitä toiset ajattelevat minusta. Tämä kaikki saa välillä välttelemään puhumista ja olemaan hiljaa, vaikka olisikin asiaa. Myös katsekontakti toisiin voi tuntua vaikealta. Puheterapiaa änkytykseen on vaikea saada, ainakin jos asuu pienellä paikkakunnalla. Pitäisi vain jaksaa säilyttää myönteinen asenne puhumiseen.
Mitä tunteita änkytys herättää?
Änkytys herättää monenlaisia tunteita, joita usein nuori kokee änkyttäessään ja sen jälkeen:
- turhautuneisuutta siitä, että puhe ei mennyt hyvin omasta mielestä
- ahdistuneisuutta, yleisölle puheen pitämisestä tai muiden reaktiosta
- jännitystä, esimerkiksi tulevasta esitelmästä
- ujoutta, pitää puhetta, viitata, aloittaa keskustelua tai keskustella muiden kanssa
- pelkoa, miten kuuntelijat reagoivat puheeseen
- häpeää, omasta puheestaan ja änkytyksestä
- surua siitä, että puhuminen ei luonnistu
Jännityksen, pelon, ujouden, turhautuneisuuden, surun ja ahdistuksen peittoamiseen tarvitaan itsevarmuutta, rohkeutta ja tukea muilta.
Millainen ihminen olen änkytyksestä huolimatta?
Änkytys ei muuta ihmisen persoonaa, koska ihminen on niin paljon muutakin kuin miten puhuu.
Mm. ymmärtäväinen, avoin, aurinkoinen, sosiaalinen turvallisten ihmisten kanssa, hyvä kaveri ja mukava kaikille.
Jotkut ovat musikaalisia, tunnollisia, pitkiä, jopa tavallisia änkytyksestä huolimatta, auttavaisia ja tietysti rohkeita.
Änkytys on piirre, josta voi olla myös ylpeä ja sitä ei kannata hävetä.
Miten pystyn sietämään sitä, miten toiset reagoivat änkytykseen?
Änkytystä helposti häpeää ja sitä yrittää vältellä monin tavoin, kuten ajattelemalla, että muut eivät kiinnitä siihen huomiota. Sillä ei ole väliä, mitä muut ajattelevat. Joskus voi auttaa, ettei katso kuuntelijoita suoraan silmiin. Voi myös ajatella, ettei muita kiinnosta puhumisesi, tai että heitä kiinnostaa vain se, mitä kerrot eikä se änkytätkö vai et. Voi myös kertoa, että änkyttää, niin kenellekään ei jää epäselväksi, mistä sellainen puhe johtuu.
Mitä voi seurata välttelystä?
Plussat:
Voi välttyä ahdistavalta tai häpeälliseltä tilanteelta tai muut eivät saa edes tietää änkytyksestäsi. Et todennäköisesti joudu myöskään kiusatuksi, jos et esim. esitä esitelmää, jossa voisit änkyttää.
Miinukset:
Jos välttelet tilanteita, joissa saatat änkyttää, et myöskään opi sietämään niitä. Et myöskään opi esiintymään, jos et esiinny. Saatat olla haluamattasi epäkohtelias, jos et esim. lähde jonnekin kavereidesi kanssa änkytyksesi takia. Muut saattavat myös ihmetellä tai pitää outona, jos et suostu tekemään jotain pelätessäsi änkytystä, etkä myöskään tutustu todennäköisesti uusiin ihmisiin, jos välttelet sosiaalisia tilanteita.
Mikä auttaa hyväksymään änkytyksen ja pärjäämään sen kanssa?
Änkytys on ihmisessä piirre siinä missä muutkin ominaisuudet. Helpottaa, kun ymmärtää, että se on vain pieni osa itseä. Änkytyksen kanssa on helpompaa, kun oppii luottamaan itseensä ja hakee itselleen hyvää fiilistä niistä asioista, joista tykkää. Sekin auttaa, kun tuntee muitakin, joilla on änkytystä.
Änkytyksen kanssa voi pärjätä, kun keskittyy ihan muihinkin asioihin eikä anna änkytykselle liikaa tilaa. Myös puheen harjoittelu voi auttaa. Samoin se, jos kaverit tietävät asiasta. Myös muut omat ominaisuudet, kuten rohkeus ja periksi antamattomuus auttavat pärjäämään änkytyksen kanssa.
Teksti: 14-vuotiaat Amanda, Anna-Pelagia, Joonatan, Mike, ja Samu. Espoossa 31.10.2019.