Kansainvälisistä änkytyspäivää, (international stuttering awareness day, isad) vietetään vuosittain 22. lokakuuta. Tänä vuonna päivän teemana on ”maailma, joka ymmärtää änkytystä”.

Jokaisen änkyttävän ihmisen puhe on ainutlaatuista. Ei ole kahta ihmistä, jotka änkyttäisivät täsmälleen samalla tavalla tai yhtä usein tai kokisivat puhetilanteet juuri samanlaisina. Onkin useimmiten helpottavaa tavata toisia ihmisiä, jotka änkyttävät ja saada perspektiiviä siihen, miten eri tavoin änkytys voi toisilla ihmisillä ilmentyä ja miten se voi vaikuttaa arkipäivän tilanteissa. Elämänkokemusta enemmän saanut ihminen voi olla nuoremmilleen esikuva siitä, miten änkytyksen ei tarvitse rajoittaa elämää, kuinka sen kanssa voi tulla toimeen ja mitkä asiat ovat itse kullekin tuntuneet helpottavilta. Huolimatta yhteisestä viitekehyksestä, änkytyksestä, myös kokemusasiantuntijan on tärkeä muistaa, että jokaisen ihmisen, lapsen, nuoren tai aikuisen kokemus on erilainen ja arvokas ainutkertaisuudessaan.

Jos onkin niin, ettei änkyttävä ihminen tiedä kaikkea toisen änkyttävän ihmisen tilanteesta, niin entäpä mitä asiasta ymmärtävät ne, jotka eivät änkytä? Tutkimukset ovat osoittaneet, että kansalaiset ympäri maailman tietävät änkytyksestä varsin vähän, ja monet saattavat liittää änkytykseen kielteisiä stereotyyppisiä käsityksiä. Työssämme tapaamme paljon esimerkiksi opettajia, tai kouluterveydenhoitajia, ja heilläkin on usein tilanne, että vastassa on ensi kertaa änkyttävä oppilas. Huolimatta koulutustaustasta ja työskentelystä monenlaisten ihmisen kanssa, voi tietämys silti jäädä vähäiseksi. Siksipä onkin ilahduttavaa, kun asia ylittää uutiskynnyksen, kuten aikanaan Kuninkaan puhe elokuvassa tai hiljattain Matti Vanhasen puheessa.

Vuosi sitten saimme Tempossa ilon työskennellä nuorten kanssa, jotka intoutuivat miettimään, millaisissa tilanteissa änkytyksestä voi olla hyötyä. Vaikka änkytys voi aiheuttaa mielipahaa ja harmia, voi sen kanssa joskus leikitelläkin. Ja siitä voi olla änkyttävien nuorten mukaan hyötyäkin, kuten vaikkapa…

 

  • Olen erilainen kuin muut ja jään toisten mieleen, ”mä tavallaan tykkään mun änkytyksestä”, sanoi eräskin sanavalmis poika
  • Toiset muistavat minut
  • Tyhmät asiat jää sanomatta, kun jää puhe jää jumiin
  • Änkytys vahvistaa itsetuntoa, kun oppii hyväksymään itsensä
  • Väärät vastaukset jää sanomatta koulussa, kun arastelee puhumista
  • Harjoittelu voi tehdä jopa taitavammaksi kuin muut, ainakin joissa tilanteissa. Takuulla kukaan sujuvasti puhuva luokkakaveri ei harjoittele esitelmää yhtä hyvin!
  • Oppii käyttämään sanoja monipuolisesti, kun välttää sanoja, joissa aikoo änkyttää
  • Aloin puhua enemmän kun sain olla toisten lasten kanssa, jotka änkyttää
  • On helppo sietää toisten ”vikoja”, kun tietää miltä se voi tuntua
  • Tyttöjen sydämet sulaa