Mitä änkytys on?
Änkytys on puhevaikeus , jolloin puhe juuttuu kiinni. Voit toistaa sanan alkua monta kertaa (esim. a-a-auto, la-la-laiva) tai venyttää sitä (jjjjuna, lllllentokone). Joskus puhe juuttuu kokonaan, etkä saa sanottua sanaa lainkaan. Änkytyksen aikana saatat tehdä ylimääräisiä liikkeitä, kuten räpyttää silmiäsi, kääntää katseen pois, jännittää vartalon ja suun lihaksia tai vaikka polkaista jalkaa. Toisinaan änkytys voi harmittaa, ja sen vuoksi et ehkä aina halua puhua. Joskus lapset saattavat vaihtaa puhuessaan sanoja tai jättää vaikka asiansa sanomatta änkytyksen vuoksi.
Mistä änkytys johtuu?
Änkytys ei ole sinun syytäsi. Jokainen lapsi on taitava jossain asiassa ja tarvitsee harjoittelua toisessa. Puhuminen on sinulle se vaikea juttu. Osalla lapsista on sukulaisia, jotka myös änkyttävät. Useimmiten änkytys alkaa monen asian vaikutuksesta. Kiire, innostuminen, väsymys tai jännitys voivat olla tilanteita, joissa änkytystä on tavallista enemmän.
Änkytys harmittaa monia siksi, että se tulee usein esille juuri silloin, kun haluaisit puhumisen olevan helppoa ja nopeaa. Mitä enemmän yrität olla änkyttämättä, sitä enemmän änkytystä yleensä tulee kuuluviin.
Mistä apua änkytykseen?
Änkytykseen auttaa puheterapia. Jos änkytys haittaa tai harmittaa sinua, pyydä vanhempiasi viemään sinut puheterapeutille. Ajan myötä änkytys saattaa hankaloitua ilman hoitoa. Näin voi käydä erityisesti, jos välttelet puhumista. Silloin myöskin tilaisuuksia harjaantua puhumiseen on vähemmän , ja tilanne voi vaikeutua.
Lähin puheterapeutti on kotikuntasi terveyskeskuksessa. Mikäli kotipaikkakunnallasi ei ole puheterapiaa saatavilla, voit perheesi kanssa ottaa yhteyttä myös meihin TEMPOssa.
Jos sinua kiusataan änkytyksen vuoksi
Joskus lapset kiusaavat toisiaan. Syynä voi olla melkein mikä tahansa. Jotain lasta voidaan kiusata siksi, että on vääränlaiset vaatteet, koska on pitkä tai lyhyt, tai koska käyttää silmälaseja. Myös änkytys on joskus syy kiusaamiselle. Kiusaaminen on aina väärin ja se pitää lopettaa. Jos sinua kiusataan, voit kokeilla näitä:
– kerro äidille tai isälle
– kerro opettajalle tai muulle aikuiselle
– pysy koulussa yhdessä ystäviesi kanssa, yksin kulkevaa lasta kiusataan herkemmin
– kävele pois
– osoita ettet välitä. Joskus kiusaajat haluavat nähdä, miten reagoit tilanteeseen, ja jos pahoitat mielesi he huomaavat sen. Voit myös näyttää ilmeelläsi ystävillesi (pyöritellä vaikka silmiäsi), että kiusaajat itse toimivat typerästi.
– voit sanoa esim. ”lopeta, en tykkää tosta” tai ”haittaakse sua, mua se ei haittaa!”
Terveisiä toisilta lapsilta
– Et ole ainoa lapsi joka änkyttää!
– Älä välitä änkytyksestä!
– Puhu vaan, vaikka änkytät – älä luovuta!
– Änkytys on vain osa sinua!
– Maailmassa on pahempiakin asioita kuin sinun änkytyksesi!
– Tutustu toisiin lapsiin, jotka änkyttää!
Voiko änkytyksestä olla hyötyä?
Vaikka änkytys voi aiheuttaa mielipahaa ja harmia, voi sen kanssa joskus leikitelläkin. Ja siitä voi olla änkyttävien nuorten mukaan jopa hyötyäkin, kuten vaikkapa…
- Olen erilainen kuin muut ja jään toisten mieleen, ”mä tavallaan tykkään mun änkytyksestä”, sanoi eräskin sanavalmis poika
- Toiset muistavat minut
- Tyhmät asiat jää sanomatta, kun jää puhe jää jumiin
- Änkytys vahvistaa itsetuntoa, kun oppii hyväksymään itsensä
- Väärät vastaukset jää sanomatta koulussa, kun arastelee puhumista
- Harjoittelu voi tehdä jopa taitavammaksi kuin muut, ainakin joissa tilanteissa. Takuulla kukaan sujuvasti puhuva luokkakaveri ei harjoittele esitelmää yhtä hyvin!
- Oppii käyttämään sanoja monipuolisesti, kun välttää sanoja, joissa aikoo änkyttää
- Aloin puhua enemmän kun sain olla toisten lasten kanssa, jotka änkyttää
- On helppo sietää toisten ”vikoja”, kun tietää miltä se voi tuntua
- Tyttöjen sydämet sulaa