Koululaisille ja aikuisille änkytys voi tehdä kiusaa etenkin esiintymistilanteissa. Olet ehkä valmistautunut esitelmään kotona hyvin ja hionut sitä huolella. Kuitenkin, mitä lähemmäs esitelmäpäivä tulee, sitä jännittävämmältä yleisön edessä puhuminen voi tuntua. Kaikkia ihmisiä esiintyminen jännittää ja se on ihan normaalia. Usein änkytys kuitenkin lisää jännitystä tavallista suuremmaksi.

Huomaat ehkä miettiväsi etukäteen, miten puhe tulee sujumaan, mitä toiset ajattelevat sinusta puhuessasi tai epäilet itseäsi ja uskot puheen jumittavan. Voit tuntea jännityksen koko kehossa, sydän hakkaa, kämmenet hikoavat tai posket punastuvat. Vatsassa voi todella tuntua perhosia! Jännityksen ohella koet muitakin tunteita, ehkä pelkoa tai ahdistusta, tai kenties pelkäät nolaavasi itsesi. Eipä ihme, että puhuminen voi olla tavallista vaikeampaa, jos koko keho on hälytystilassa.

Virtual Reality (VR) tekniikkaa on hyödynnetty kuntoutuksessa mm. ahdistuksen, pelkojen ja änkytyksen hoidossa. Mekin Tempossa olemme ottaneet VR-lasit käyttöön. VR tekniikalla puhuja voi saada kolmiulotteisen kokemuksen siitä, kuinka seisoo ja puhuu esimerkiksi yleisön edessä. Suurin osa ihmisistä reagoi VR-tilanteessa kehollaan samoin kuin oikeankin yleisön edessä: syke nousee, hengitys kiihtyy ja hiki voi nousta pintaan. VR- tilanteet tarjoavatkin mahdollisuuden opetella kehon reaktioiden rauhoittamista turvallisessa ympäristössä terapiahuoneessa. Kun jännitys laskee siedettävälle tasolle, myös puheen tuottaminen helpottuu. Nykytekniikka tarjoaakin uudenlaisen mahdollisuuden altistaa itseään haastaviin tilanteisiin ja oppia sietämään myös vaikeita puhetilanteita.

 

Muutamien nuorten kommentteja VR-laseilla tehdyistä harjoittelusta:

 

”Ensin jännitti tosi paljon olla yleisön edessä, sydän pamppaili. Sit opinkin olee rauhassa siinä.”

” Se tuntuu ihan yhtä hirveältä, kuin oikeankin yleisön edessä.”

”Aluksi tuntui, kuinka kaikki yleisössä tuijottaa mua. Vähän ajan päästä huomasin, että osa näyttääkin ystävällisiltä.”

 

Kokemuksemme VR-tekniikan käytöstä ovat olleet lupaavia. Harjoittelusta on todellisista hyötyä ja lisäksi VR harjoittelu motivoi etenkin nuoria, joita nykytekniikka innostaa.

 

Auli Laiho