Kirja tuo jatkuvasti esimerkkejä tilanteista, joihin änkyttävä ihminen voi samaistua. Se tekee kirjasta lukemisen arvoisen.

Kirjan on alun perin usein eri ihmisen kirjoittama, ja se on suomennettu 2019. Kirja kerrotaan änkyttävän ihmisen näkökulmasta, ja se kertoo siitä, millaista on änkyttää lapsesta asti ja mitä vaikutuksia änkytyksellä on elämään ja mitä se saa ihmisen tuntemaan. Kirja alkaa kappaleella “Miksi minä”, ja siinä kerrotaan, miltä eläminen änkytyksen kanssa tuntuu. Kirja saa lukijan samaistumaan kirjan esimerkkeihin. Kirjassa tuodaan änkyttäville lukijoille tunne, että he eivät ole ainoita, jotka kokevat tai ovat kokeneet änkyttämiseen liittymiä tapahtumia, vaan on useita samanlaisia ihmisiä.

Kirjassa kerrotaan änkytyksestä erilaisia faktoja, miten toimia perheen kanssa, miten pärjätä koulussa ja miten toimia ystävien kanssa. Lisäksi on useita tärkeitä kappaleita siitä, miten kannattaa toimia änkytyksen kanssa tästä eteenpäin. Kirjassa tuodaan esille änkytykseen vaikuttavia tilanteita, kuten puhuminen uusille ihmisille, joka on useille jännittävä ja painetta pistävää. Kirjassa kerrotaan myös änkyttämisen yli pääsystä, ja miten se voi olla raskasta ja vaatia työtä. Kirja siis  tähtää siihen, että änkyttävät ihmiset voisivat pärjätä änkytyksen kanssa.

Mielestäni kirjan lukeminen olisi hyvä idea ihmisille, jotka änkyttävät tai ovat muuten aiheesta kiinnostuneita. Kirja kertoo änkytyksestä, mutta myös joidenkin henkilöiden omista tarinoista heidän eläessään nuoresta lähtien änkyttämisen kanssa. Samalla kirja tuo lukijalle luontevasti esille ideoita, miten kannattaa toimia erilaisissa tilanteissa. Kirjan voi myös ajatella sopivan ihmisille, jotka ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa. Kirja saa lukijan ymmärtämään, kuinka väsyttävää änkytys voi olla, mutta tuo myös toivoa siitä, että änkytyksen kanssa voi elää ihan tavallista elämää.

Kirjoittaja on 17-vuotias nuori, ja kirjoitus julkaistaan nimimerkillä.