”Mä en oo ikinä kuullut että joku toinenkin änkyttää”, on tavallinen kommentti lapsen suusta. Monet lapset ja perheet tulevat puheterapiaan änkytyksen vuoksi. Vaikka pienillä lapsilla änkytys on yleistä, ja sitä voi olla jopa 5%:lla lapsista, ovat perheet yleensä uuden ja oudon asian kanssa tekemisissä. Joskus pienikin lapsi voi kokea änkytyksen häiritsevänä. Hiljattain 7-vuotias poika jätti ravintolassa pyytämättä kokista, kun sana juuttui niin kovin kiinni. Näin pieni lapsi voi vaikeassa tilanteessa vielä turvautua äitiinsä, mutta isomman on jo pystyttävä selviytymään arjen tilanteissa itse. Tänä keväänä työskentelimme koululaisten terapiaryhmässä, jonka lopussa eräs 12-vuotias tyttö sanoi ”Ei tää änkytys mua enää niin haittaa. Ei se oikeastaan ole yhtään vähentynyt, mut mä oon vaan tajunnut, etten mä oo ainoa kenellä sitä on.”

Kokemukset änkytysterapiasta monien perheiden kanssa kertovat samankaltaista tarinaa. Näiden kokemusten myötä meille syntyi ajatus Vertaiskahvilasta. Tempon Vertaiskahvila avasi ovensa ensi kertaa huhtikuussa 2017, ja kävijät olivat todella innostuneita. Rauhaisa paikka, kiva porukka, mieltä askarruttava teema – tällä reseptillä syntyi runsas ja innostunut keskustelu, jonka parasta antia oli se, että kokemuksia pääsi jakamaan yhdessä toisten samassa tilanteessa olevien perheiden kanssa. Puheterapia on usein hyvin vaikuttavaa ja tuottaa tuloksia. Lähes jokainen änkyttävä lapsi miettii ajoittain miksi änkyttää, ja onko sen vuoksi erilainen kuin muut. Toisten änkyttävien lasten näkeminen tarjoaa sellaista tukea, jota puheterapia harvoin pystyy antamaan.

Vertaiskahvila on avoinna seuraavan kerran syyskuussa, ja sinne ovat tulleita kaikki lapset ja vanhemmat, joita änkytyttää! Osallistuminen on avointa myös muille, kuin Tempon omille asiakkaille. Seuraa ajankohtaa Tempon facebooksivuilta!

Auli